afetcoffee web site


Μετάβαση στο περιεχόμενο

about_coffee

Ιστορία του Καφέ


Ο ΣΠΟΡΟΣ...

Ο καφές είναι ένας σπόρος ενός δέντρου, ο οποίος φυτρώνει 6.000 πόδια από το επίπεδο της θάλασσας, σε μια στενή ζώνη γύρω από τη γη. Τα δέντρα του καφέ είναι αειθαλή και φτάνουν σε ύψος 20 ποδιών.. Για να απλοποιηθεί η συγκομιδή , τα δέντρα κλαδεύονται σε ύψος 8 με 10 ποδιών.
Οι σπόροι του καφέ ωριμάζουν σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, και γι' αυτό κυρίως μαζεύονται με το χέρι. Χρειάζονται περίπου 2,000 καρποί Αράμπικα για την παραγωγή μισού κιλού ψημένου καφέ. Αφού κάθε καρπός περιέχει δύο κόκκους, το μισό κιλό καφέ βγαίνει από 4,000 κόκκους.
Το μέσο δέντρο παράγει μόνο μισό με ένα κιλό ψημένου καφέ το χρόνο, και πρέπει να περάσουν τέσσερα με πέντε χρόνια για να πάρουν την πρώτη σοδειά.
Το φυτό πρώτα παράγει ευαίσθητες συστάδες από λευκά μπουμπούκια, που θυμίζουν γιασεμί στο σχήμα και στο χρώμα. Αυτά τα μπουμπούκια διαρκούν μόνο λίγες μέρες. Μικροί πράσινοι καρποί, τότε, αρχίζουν να εμφανίζονται και να ωριμάζουν σε κίτρινους, κόκκινους και τελικά σχεδόν μαύροι, μέσα σε επτά με εννιά μήνες. Οι πράσινοι κόκκοι, στη συνέχεια, στεγνώνουν, ταξινομούνται, και διαλέγονται, συνήθως αποκλειστικά με το χέρι. Οι κόκκοι τοποθετούνται σε σακιά και είναι έτοιμοι για φόρτωση σε όλον τον κόσμο. Λίγα προϊόντα που χρησιμοποιούμε απαιτούν τόσο μεγάλη ανθρώπινη προσπάθεια.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΙΔΗ...

Τα δύο πιο σημαντικά είδη καφέ είναι ο καφές Arabica και o Robusta.

Οι κόκκοι Arabica φυτρώνουν καλύτερα σε υψόμετρα πάνω από 3,000 πόδια. Αυτό το είδος παράγει ανώτατη ποιότητα καφέ, η οποία κατέχει τα καλύτερα γευστικά και αρωματικά χαρακτηριστικά. Τυπικά περιέχει τη μισή καφεΐνη από τον κόκκο του Robusta. Η παραγωγή των κόκκων Arabica αντιπροσωπεύει το 80% του παγκοσμίου εμπορίου, όμως μόνο το 10% συναντά τα απαιτούμενα επίπεδα.
Οι κόκκοι Robusta συνήθως φυτρώνουν σε μικρότερα υψόμετρα. Είναι πιο εύκολο να φυτρώσουν, παράγουν μεγαλύτερες σοδειές, και αντέχουν περισσότερο στις αρρώστιες απ' ότι οι Arabica. Οι κόκκοι Robusta έχουν μια ξυλώδης, στυπτική γεύση. Χρησιμοποιούνται όταν απαιτείται χαμηλότερη τιμή ή περισσότερη καφεΐνη. Ένα μικρό ποσοστό προστίθεται στον Ιταλικό εσπρέσσο για επιπλέον κρέμα και ποικιλία στη γεύση.


Υπομενού


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού