afetcoffee web site


Μετάβαση στο περιεχόμενο

oroi

Ιστορία του Καφέ

Οξύτητα

Η οξύτητα είναι ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό στον καφέ. Είναι η αίσθηση της ξηρότητας που παράγει ο καφές κάτω από τις άκρες της γλώσσας και στο πίσω μέρος του ουρανίσκου. Ο ρόλος που παίζει η οξύτητα στον καφέ δεν διαφέρει από αυτήν στο κρασί. Παρέχει μία έντονη και δυνατή ποιότητα. Χωρίς την κατάλληλη οξύτητα, ο καφές θα τείνει να είναι άγευστος. Η οξύτητα δεν πρέπει να συγχέεται με το ξινό, το οποίο είναι ένα δυσάρεστο, αρνητικό χαρακτηριστικό γεύσης.

Άρωμα

Το άρωμα είναι μια αίσθηση που είναι δύσκολο να διαχωριστεί από την γεύση. Χωρίς την αίσθηση της οσμής, οι αισθήσεις της γεύσης μας θα ήταν μόνο: γλυκιά, αλμυρή και πικρή. Το άρωμα συνεισφέρει στις γεύσεις που διακρίνουμε στους ουρανίσκους μας. Λεπτές αποχρώσεις, όπως "λουλουδένια" ή "κρασάτα" χαρακτηριστικά, προέρχονται από το άρωμα του ψημένου καφέ.

Πυκνότητα

Πυκνότητα είναι η αίσθηση του καφέ στο στόμα μας, δηλαδή πόσο πλούσια, βαριά και πηκτή εκλαμβάνεται από τη γλώσσα μας. Ένα καλό παράδειγμα για να κατανοήσουμε την έννοια της πυκνότητας, είναι η αίσθηση του πλήρους γάλακτος στο στόμα μας, σε σύγκριση με το νερό. Η αντίληψη για την πυκνότητα του καφέ σχετίζεται με τα έλαια και τα στερεά που απομονώνονται κατά την παρασκευή. Τις περισσότερες φορές, οι Ινδονησιακοί καφέδες έχουν μεγαλύτερη γεμάτη γεύση από τους αντίστοιχους της Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής. Εάν δεν είστε σίγουροι για το επίπεδο της πυκνότητας συγκρίνοντας διάφορους καφέδες, βάλτε την ίδια ποσότητα γάλακτος στον καθένα. Οι καφέδες με τη πιο μεγάλη πυκνότητα, διατηρούν περισσότερο τη γεύση τους όταν αραιώνονται.

Γεύση

Γεύση είναι η συνολική αίσθηση του καφέ στο στόμα μας. Οξύτητα, άρωμα και γεμάτη γεύση, είναι συστατικά της Γεύσης. Είναι η ισορροπία και η ομογενοποίηση αυτών των αισθήσεων που δημιουργούν την συνολική αντίληψη της γεύσης.


Επιθυμητά Χαρακτηριστικά Γεύσης

Καραμελωμένος - σαν καραμέλα ή σαν σιρόπι
Σοκολατί - η γεύση που μένει παρόμοια με άγλυκη σοκολάτα ή βανίλια
Απαλός - μια ανεπαίσθητη γεύση που εκλαμβάνεται στην άκρη της γλώσσας
Γήινη Γεύση - όταν έχει την αίσθηση του χώματος
Ευωδιαστός - ένα αρωματικό χαρακτηριστικό που διαφέρει από λουλουδένιο σε πικάντικο
Φρουτώδης - ένα αρωματικό χαρακτηριστικό που θυμίζει μούρα ή κίτρο
Μεστός - μια απαλή γεύση, χωρίς οξύτητα
Ξηρών καρπών - γεύση που μένει στο τέλος παρόμοια με αυτή των ξηρών καρπών
Πικάντικος - γεύση και άρωμα που θυμίζουν μπαχαρικά
Γλυκός - χωρίς τραχύτητα
Αγριότητα - με άγρια γεύση που δεν είναι γενικά επιθυμητή αλλά είναι χαρακτηριστικό του καφέ της Αιθιοπίας
Κρασάτος - γεύση που μένει στο τέλος που θυμίζει παλιό κρασί

Μη Επιθυμητά Χαρακτηριστικά Γεύσης

Πικρός - εκλαμβάνεται στο πίσω μέρος της γλώσσας, συνήθως αποτέλεσμα υπερβολικού ψησίματος
Ήπιος - ουδέτερο στη γεύση
Βρώμικος - Μούχλα που θυμίζει βρωμιά
Άνοστος - Στερείται οξύτητα, άρωμα και δεν μένει καμία γεύση στο τέλος
Τραχύς - μια καυστική, τραχεία γεύση
Λασπώδης - πηχτός και θαμπός
Με γεύση μούχλας - μια αποπνικτική και μπαγιάτικη μυρωδιά
Τραχύς - αίσθηση στη γλώσσα που θυμίζει αλάτι
Ξινός -γεύση τάρτας που θυμίζει άγουρο φρούτο
Λεπτός - δεν έχει οξύτητα, σύνηθες χαρακτηριστικό της ανεπαρκής ζύμωσης
Τερεβινθίνης - με γεύση τερεβινθίνης
Αραιωμένος - δεν έχει "σώμα" ή γεμάτη γεύση στο στόμα
Άγριος - με άγρια χαρακτηριστικά


Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού